Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Lopudski festival otkriva sudionike filmskog masterclassa s Pawelom Pawlikowskim, talente koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne kinematografije 

U posebnom dijelu za profesionalce iz filmske umjetnosti uz podršku industrijske platforme Cinelink Sarajevo Film Festivala, Ponta Lopud festival organizira filmski masterclass oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, uključujući i Oscar.

Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu ‘by invitation only’, a radi se o režiserima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa i u cijelosti pokrivaju troškove za sudionike iz svojih zemalja.

Riječ je o dokazanim režiserima i glumcima, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regionalne kinematografije te na naš poziv dolaze na Ponta Lopud. Na trodnevnoj radionici radit će s velikim filmskim autorom Pawelom Pawlikowskim, kojeg izuzetno cijenimo kao jednog od najvećih redatelja današnjice. Izuzetno dobro poznaje našu regiju. Tijekom tri majstorska tečaja Pawlikowski će razgovarati s polaznicima i analizirati svoje poznate filmove te pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. Izuzetno smo sretni što su Hrvatski audiovizualni centar i Filmski centar Srbije prepoznali naš trud i kvalitetu lopudskog festivala te se uključili u realizaciju masterclassa u sklopu istog.“ – istaknuo je Mirsad Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

U Ponta Lopud masterclassu sudjeluje petnaest filmskih profesionalaca – glumica, glumaca, režisera i scenarista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i s Kosova.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci“ sudjeluju:

Nika Rozman, Iva Mihalić, Natasha Petrovikj, May-Linda Kosumović, Toni Gojanović, Filip Đurić, Rozafa Celaj, Igor Skvarica, Ivana Zečević

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Režija“ sudjeluju:

Urška Djukić, Ognjen Glavonić, Marko Đorđević, Dubravka Turić, Dana Budisavljević, Eleonora Veninova.

Detaljne biografije polaznika potražite u rubrici MASTERCLASS.