Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Inozemni i domaći festivalski gosti i akreditirani novinari uživat će na Lopudu u vinokušnji proslavljenih konavoskih vina obitelji Crvik pod vodstvom ugledne sommelierke i jedine dame s titulom vinske akademkinje na Balkanu Mire Šemić

Bajkovita lopudska plaža La Baja hotela RMH Lafodia Sea Resort poslužit će kao idealna lokacija za druženje i vinokušnju vrhunskih lokalnih vina iz vinarije i vinograda obitelji Crvik. Vinokušnja je organizirana za pozvane festivalske goste i akreditirane novinare. Kroz božanstvene i karakteristične okuse vina Crvik sve sudionike radionice, među kojima će biti i lopudski ugostitelji sudionici Ponta Lopud Gourmet programa, vodit će ugledna sommelierka i jedina dama s titulom vinske akademkinje „Weinakademiker“ na Balkanu Mira Šemić.

Lidl Vino Mira 920x690

Vina Crvik osim na spomenutoj vinokušnji bit će ponuđena uzvanicima na večeri dobrodošlice u lopudskom restoranu Mandrač, ali i ponuđena za kupnju po povoljnim cijenama svim posjetiteljima festivala na odnosno prije početka filmskih projekcija 3. i 4. srpnja na plaži La Baja.

Obitelj Crvik se uzgojem vinove loze bavi više stoljeća, a samom proizvodnjom vina nešto više od 100 godina, točnije od 1897. kada prva generacija vinara obitelji odnosno pradjed Andro gradi svoj vinski podrum, tj. vinicu, kako se u Konavlima kaže. Druga i treća generacija, sin Rado i unuk Andro nastavljaju proizvodnju te 1958. godine zasađuju vinograd koji i dan danas egzistira. Vinica postaje središte života obitelji, koja proizvodi vino kroz jedno burno stoljeće da bi se po osnutku države Hrvatske počela ozbiljno baviti proizvodnjom vina, tj. buteljirati vino u boce. Godine 1993. Andro Crvik, treća generacija vinara u obitelji okreće novu stranicu u povijesti vinarije, te širi proizvodnju i gradi modernu vinariju. Slijedi niz nagrada na raznim natjecanjima diljem Hrvatske.

04 09 2020 1599214919

Za svoja vina vinarija Crvik osvojila je brojne nagrade i priznanja na domaćim i inozemnim natjecanjima. Neke od nagrada su zlato s pet zvjezdica i titula za vino tjedna na Vinskim zvijezdama 2015. za vino Vilin ples iz berbe 2011, bronca na IWC London 2015. za to isto vino, te veliki pehar i šampionska nagrada za crna suha i polusuha vina na međunarodnom susretu vinara i vinogradara Sabatina 2017. godine. Pomet Plavac mali osvojio je broncu na DWWA 2016. za berbu 2011., za istu berbu je proglašen prvakom crnih vina na 1. Nacionalnom ocjenjivanju vina – HGK 2015, za berbu 2012. vino je proglašeno apsolutnim pobjednikom na Dubrovnik Festiwineu 2015. Tezoro Malvasija 2015. osvojio je srebro na Decanter World Wine Awards u Londonu 2017. godine.

I za kraj ove priče o vrhunskim vinima i užicima s radošću ćemo citirat samu Miru Šemić i opis njezina odnosa prema vinu: „Voda je potrebna za život, a vino je za radost življenja“ koja vjerujemo zvuči kao najbolja pozivnica za najavljenu vinokušnju.

Napomena: sudjelovanje u programu moguće je isključivo uz pozivnicu.

 

Foto: Crvik; Google