Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Posebnu pažnju sudionika i gostiju Ponta Lopud Festivala privukla je prezentacija proslavljenih konavoskih vina obitelji Crvik, održana na hotelskoj terasi Des Arts RMH Lafodia Sea Resorta uz znalačke i duhovite komentare Mire Šemić koju mediji predstavljaju kao ‘vinski Google’, a jedna je od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademkinja na Balkanu.

Prema zapisima u dubrovačkom arhivu obitelj Crvik živi u Konavlima od 1500. godine. Uzgojem vinove loze bavi se više stoljeća, dok se proizvodnjom vina bavi nešto više od 100 godina. Prvu generaciju vinara predvodio je pradjed Andro Crvik sagradivši vinski podrum, tj. vinicu.  Godine 1993. Andro Crvik, treća generacija vinara u obitelji, okreće novu stranicu u povijesti vinarije te širi proizvodnju, gradi modernu vinariju i osvaja vrijedne nagrade na raznim natjecanjima diljem Hrvatske i svijeta.

Vinokusnja 4

Uz proslavljenu sommelierku Miru Šemić o svojim vinima govorio je i vinar Petar Crvik, već četvrta generacija ove poznate konavoske obitelji vinara. Nakon završetka Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Petar donosi inovacije u proizvodnji vina, potiče rebranding vina, te osvaja vrlo vrijedne nagrade i na inozemnim natjecanjima. Vinarija obitelji Crvik nalazi se u Konavlima, zelenoj oazi nedaleko od Dubrovnika, u pitoresknome selu Komaji smještenom u šumi na brežuljcima između Konavoskog polja s jedne strane i mora s druge strane.

Gosti su uživali u probranim kapljicama poznatih Crvikovih vina:

TEZORO 2019. Malvasija dubrovačka – selekcija

izuzetne voćne arome i bouqueta. Prva sorta vinove loze koja je zapisana u dokumentima srednjovjekovne Dubrovačke republike. Služilo je za čašćenje najuglednijih posjetitelja.

BLASIUS 2019. Malvasija orange

malvasija dubrovačka, fermentirala je u bačvi te odležavala i miješala se zajedno s kožicom i sjemenkama u drvenoj bačvi točno 8 mjeseci, nakon čega je odležavala još 4 mjeseca bez komine.

FIORA 2019. Syrah rose 

izuzetno lagano vino, ružičaste boje trešnje i mirisa Konavoske rusice, voćne arome i punog tijela, koji zajedno stvaraju zaista jedinstven doživljaj.

VILIN PLES 2017. Cabernet sauvignon – Merlot – Plavac

Cabernet sauvignon i merlot, te plavac mali, zajedno su u škrtoj konavoskoj “crvenici” dali ovo zaista posebno vino. Tamna rubinskocrvena boja s ljubičastim tonovima, arome voćnih okusa i mirisa poglavito tamnog bobičastog voća, snažno tijelo i mek, zreli tanini, odležano u hrastovim bačvama, karakteristike su ovog prvog konavoske kupaže.

Posljednje vino ponuđeno gostima bilo je Lorko Merlot 2017., koji je 3 godine odležao u novom francuskom hrastu stvarajući neopisivo bogate arome i okuse, te dug i harmonični retrookus.

Mira Semic Mirsad Purivatra Tilda Grossel BogdanovicVina Crvik Vinokusnja 1Vinokusnja 3Vinokusnja 4 1Vinokusnja 5VinokusnjaMagosia Bela Pawel Pawlikowski i Nikolin Vicelic vinokusnja 1