Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Treći dan prvog Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjem druženjem „Recharge & Reset s Asjom Petersen“  za festivalske goste i akreditirane novinare na jednoj od atraktivnih otočkih lokacija, u tvrđavi franjevačkog samostana LOPUD 1483. Vježbe povezivanja daha i kretnji, opuštanja, svjesnog aktiviranja određenih mišićnih skupina, vježbe međuodnosa kralježnice i zdjelice te isticanje važnosti centra težišta, uloge stopala i dlanova u percepciji prostora, rad na poboljšanju balansa te doživljaju prostora bile su odličan uvod u dan prepun zanimljivih, zabavnih i inspirativnih festivalskih događanja koja su uslijedila.

Drugog dana masterclassa namijenjenog redateljima i glumcima, Pawlikowskom se pridružio Michel Franco, nagrađivani meksički redatelj, kako bi zajedno svoja bogata znanja prenijeli talentiranim mladim ljudima koji već imaju iskustvo u snimanju i radu na filmovima.

Prije svega masterclass s redateljem kakav je Pawlikowski izuzetno je koristan za sve nas, jer se rijetko pruža prilika za izravni kontakt s jednim od najvećih redatelja u svijetu kao što je on. Radimo već drugi dan i svi sudionici su izrazito zadovoljni”, kaže Dana Budisavljević, autorica nagrađenog filma ”Dnevnik Diane Budisavljević”. Sudionici masterclassa, glumci i redatelji iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i s Kosova razgovarali su s Pawlikowskim kako je pripremao i realizirao film ”Moje ljeto ljubavi“ (My summer of love), koji je snimljen 2004. godine dok je živio i radio u Velikoj Britaniji. Projekcija ‘pod vedrim nebom’, ispred hotela RMH Lafodia Sea Resort privukla je brojne sudionike festivala, mještane otoka Lopuda i Dubrovčane koji su došli vidjeti nagrađivani film redatelja koji je i počasni gost prvog izdanja ovog filmskog festivala.

Ponta Lopud festival privukao je i niz gostiju koji su došli na otok Lopud kako bi se družili s redateljima i glumcima. Organiziran je i izlet na otok Šipan, a posebnu je pažnju privukla i prezentacija proslavljenih konavoskih vina obitelji Crvik, koja se održala na taraci Des Arts. Vina Tezoro 2019., Blasius malvazija orange 2019., Fiora Syrah rose 2019., Vilin ples 2017., Lorko Merlot 2017., te znalački i duhoviti komentari Mire Šemić, koju mediji predstavljaju kao ‘vinski google’, a jedna je od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademkinja na Balkanu, oduševili su i razveselili brojne posjetitelje.

Cilj koji su imali suosnivači festivala, Tilda Bogdanović i Mirsad Purivatra ostvaren je već u prva tri dana održavanja Ponta Lopuda, a to je prije svega da i lokalna zajednica sudjeluje u svim događanjima i da se festivalski program što više približi mještanima otoka. Tako su sve projekcije filmova potpuno besplatne, a organiziran je i prijevoz za Dubrovčane koji su došli na festival. Direktor Sarajevskog filmskog festivala Mirsad Purivatra i sam kaže da Ponta Lopud nema ambicije biti „veliki“ festival, već mjesto gdje će se i u narednim godinama družiti ljudi iz svijeta filma kako bi festival dao dodatnu vrijednost turističkoj ponudi otoka Lopuda.

Fotografije s drugog dana Ponta Lopud Festivala, fotografije: Ponta Lopud Press

Reset Recharge s Asjom PetersenResetRecharge s Asjom Petersen 1

ResetrRecharge s Asjom Petersen

Mira Semic vinokusnjaMira Semic Mirsad Purivatra Tilda Grossel BogdanovicMagosia Bela Pawel Pawlikowski i Nikolin Vicelic vinokusnjaMichel Franco Tilda Grossel BogdanovicPetar Crvik i Tilda Grossel BogdanovicProjekcijaProjekcija 1 1