Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2021

by Ponta Lopud

Share

Posljednjeg dana prvog Ponta Lopud festivala prikazan je film ‘Obećanje’ (La Promesse, 1996.)  braće Dardenne, po osobnom izboru poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog.

Prije projekcije filma mještani otoka Lopuda zahvalili su se suorganizatorici festivala Tildi Grossel Bogdanović što je njihov prelijepi mediteranski otok predstavila cijelom svijetu, kao i na organizaciji novog festivala koji je već prve godine izazvao veliko zanimanje otočana, ali i Dubrovčana koji su pratili tri filmske projekcije.

Pijanistički nastup proslavljene Antonije Pacek, koja je izvela svoje tri skladbe, bio je idealan uvod u treću filmsku projekciju na otvorenom, uz čaroban lopudski zalazak sunca nad morem.

I posljednji dan festivala započeo je jutarnjim vježbama koje je vodila Asja Petersen.

Gost festivala, poljski oskarovac Pawlikowski odgovarao je na pitanja sudionika masterclassa, redatelja i glumaca iz Hrvatske i regije nakon što su pogledali njegov film ‘Moje ljeto ljubavi’ (My summer of love, 2004.).

Slavni redatelj ostavio je trajni trag na otoku Lopudu zasadivši prvu palmu Ponta Lopud festivala u parku Đorđić Mayneri, zajedno s ostalim sudionicima festivala, među kojima su bili bosanskohercegovački redatelj i oskarovac Danis Tanović i meksički redatelj Michel Franco. I ubuduće će svaka godina festivala biti obilježena s novom sadnicom palme, koja ima i metaforičko značenje u filmskom svijetu. Ovogodišnji polaznici masterclasa uvijek će imati svoju lopudsku palmu kao podsjetnik na svoj masterclass s Pawlikowskim, koji će sigurno doprinijeti u njihovim budućim projektima a nekog od polaznika sigurno dovesti i do ‘Zlatne palme’ (Palme d’Or).

‘Sadnjom palme Ponta Lopud festival želi zahvaliti lokalnom stanovništvu što su prigrlili ovaj festival i pomogli svatko na svoj način da bude što bolji i kvalitetniji. Mediteranske palme, zaštitni znak otoka Lopuda, izrazito su stradale prije nekoliko godina od crvene palmine pipe te ovom gestom Ponta Lopud želi osvijestiti važnost očuvanja okoliša i brige o mediteranskim palmama’, naglasila je Tilda Grossel Bogdanović.

Sudionici festivala posjetili su i Dubrovnik  kojem se ovih dana polako vraćaju turisti nakon zastoja uzrokovanog Covid pandemijom.

Festival završava danas 5. srpnja, a suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra kaže da je više nego zadovoljan prvim izdanjem festivala: ”Ovo je zapravo i više nego što smo očekivali. I Pawel Pawlikowski i svi koji su došli na Ponta Lopud festival tvrde da smo napravili jedno novo mjesto susreta, što je uostalom i bila osnovna ideja kada smo festival pokretali”.

Purivatra smatra da je najveća vrijednost Ponta Lopud festivala što je okupio novu generaciju mladih redatelja i glumaca iz zemalja regije: ”Naš cilj je da se prije svega tu, na otoku, rađaju planovi, susreću ideje i da mladi ljudi imaju priliku susresti se s najznačajnijim ljudima iz svijeta filma. S Pawlikowskim smo u tome uspjeli, a reakcije sudionika su izuzetno dobre, pa su i ti razgovori velikog redatelja i sudionika festivala trajali mnogo duže nego što smo planirali”.

Među mladim, talentiranim ljudima iz svijeta filma postoji glad za razgovorom i znanjem i već se i zbog toga pokazalo da je koncept Ponta Lopud festivala uspješan”, napomenuo je Purivatra uz napomenu da je Lopud oživio i da su festivalski dani dokaz da kultura i turizam moraju ići zajedno. ”Mislim da smo napravili dobar posao i da pohvale i komentari ukazuju da smo na dobrom putu”, zaključuje Mirsad Purivatra, kojeg nakon Lopuda, u kolovozu očekuje 27. izdanje Sarajevo film festivala.

Fotografije s posljednjeg festivalskog dana, Ponta Lopud Press

Danis Tanovic Pawel Pawlikowski Michel FrancoDubravka Turic sadi palmuIva Mihalic sadi palmuMichel Franco sadi palmuPawel Pawlikowski sadi palmu 1Pawel Pawlikowski sadi palmu 1Sudionici masterclassa sadnja palme