Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Novost ovogodišnjeg programa Ponta Lopud festivala su stručni programi za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponte Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji. Stoga se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) posebno podupiru snimateljice iz Hrvatske i regije, za koje će biti organiziran teoretski i praktični rad sa svjetski poznatom direktoricom fotografije na filmu (DOP), Monikom Lenczewskom. Osim toga, ove će se godine po prvi puta i snimati tijekom Ponta Lopud festivala.

Monika Lenczewska snimateljica je sa sjedištem u SAD-u i Europi. Variety ju je proglasio jednom od 10 najboljih filmskih snimatelja u 2016. godini, a na Ponti Lopudu održat će masterclass s talentiranim snimateljicama iz regije. Iz Monikine bogate karijere izdvajamo rad na islandskom filmu KUCNI U DRVO, za koji je dobila nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu, brojne nominacije na festivalima poput Sundancea i Camerimagea, a članica je organizacija International Cinematographers Guild, Polish Society of Cinematographers i European Film Academy.

Sudionice masterclassova također su redom uspješne snimateljice. Maja Radošević srpska je snimateljica iza koje je više od dvadeset kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Tu su još i mlada hrvatska snimateljica Magdalena Ptiček, hrvatska snimateljica i redateljica dokumentarnih filmova Eva Kraljević, koja je u posljednjih 15 godina snimila više od 20 kratkih, srednjemetražnih i dugometražnih filmova, a režirala je i 4 dokumentarna filma, Dubravka Kurobasa, hrvatska snimateljica čiji je domaći omnibus DUBOKI REZOVI osvojio čak dvije nagrade: posebno priznanje žirija SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe u Los Angelesu 2019., te Zlatnu arenu za kameru na Pulskom filmskom festivalu 2018. godine.

Najljepše priznanje koje je Ponta Lopud mogao dobiti povratak je prošlogodišnjih mastera na ovogodišnje izdanje festivala. Naime, i ove godine očekujemo redatelje i oskarovce Pawela Pawlikowskog i Danisa Tanovića, kao i scenarista, redatelja i producenta Michela Franca, koji će ove godine biti u ulogama moderatora na masterclassovima. Pridružit će im se i mađarska redateljica Lili Horvát te srpski redatelj Ognjen Glavonić.

Lili Horvát mađarska je redateljica i scenaristica čiji je prvi igrani film DIJETE SRIJEDE pobijedio u natjecateljskom programu East of the West na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2015. godine. Njezin drugi igrani film, PRIPREME ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VRIJEME, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020., a zatim i na festivalima u Torontu i Busanu te je osvojio i mnoge nagrade diljem svijeta.

Ognjen Glavonić srpski je redatelj i filmski producent čiji je dokumentarni film DUBINA DVA premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2016., a debitantski dugometražni film TERET u Cannesu u programu Directors’ Fortnight 2018. Njegovi su radovi također prikazivani na mjestima kao što su MOMA, MOMI, Lincoln Center u New Yorku, Centre Pompidou u Parizu te ICA u Londonu. Glavonić je direktor i suosnivač Pančevo film festivala.