Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

LOPUD 1483 strateški je partner Ponta Lopud festivala, u čijim se jedinstvenim otvorenim prostorima samostana i tvrđave održavaju filmske projekcije za VIP goste i druženja umjetnika. Francesca Thyssen-Bornemisza od prvog je trenutka prepoznala izvrsnu ideju festivala i našu želju da zajedno stvaramo najljepše priče o kulturi na otoku i nove vrijednosti koje festival donosi Lopudu. Najiskrenije zahvaljujemo LOPUDU 1483, a posebno Francesci Thyssen-Bornemisza na nesebičnom osobnom angažmanu i pomoći festivalu.

Donosimo vam priču o izuzetnom LOPUDU 1483.

Ovaj jedinstveni samostan iz 15. stoljeća na hrvatskom otoku Lopudu s velikom je pažnjom restauriran u posljednjih dvadesetak godina. Dostupan je za najam isključivo u razdoblju od travnja do listopada.

  • U njemu su smještena posebno odabrana umjetnička djela jedne od najvećih privatnih zbirki umjetnina na svijetu, koju su prikupile četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza.
  • Posjed nudi obnovljeno srednjovjekovno utočište za kontemplaciju, wellness i iskustva stapanja s kulturom.

Gosti mogu boraviti unutar zidina samostanskog kompleksa iz 15. stoljeća, nekadašnjeg doma franjevačkih redovnika. Smješten tek pet nautičkih milja od Dubrovnika, LOPUD 1483 nalazi se na najsjevernijoj točki Lopuda, hrvatskog otoka bez automobila, u samom srcu Elafitskog otočja. Izgrađen 1483. godine kao zaštićeno utočište za duboku kontemplaciju i iscjeljivanje, ovaj srednjovjekovni samostan u posljednjih je dvadeset godina restauriran s puno pažnje pod vodstvom kreativne direktorice Francesce Thyssen-Bornemisza kako bi sačuvao cjelovitost i autentičnu atmosferu.

U LOPUDU 1483 može se boraviti minimalno tri dana, bilo da se radi o organiziranom skupu ili personaliziranom odmoru. Ovo posebno zdanje nudi savršenu ravnotežu između udobnosti modernog doma i autentičnog povijesnog okruženja, uz prekrasan pogled na Jadransko more i njegove brojne otoke. U pet uistinu posebnih apartmana smještena su rijetka umjetnička djela iz privatne zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza.

Samostanski kompleks od 4700 kvadratnih metara nudi potpunu privatnost i sigurnost jer je sa svih strana okružen impresivnom utvrdom, okrunjenom renesansnom tvrđavom koja podsjeća na set iz Igara prijestolja, a koja služi i kao prostor za održavanje raznih događanja. Krasi ga i nevjerojatan terasasti vrt u kojem raste preko 80 vrsta biljaka, nadahnut tradicionalnim znanjem franjevačkih redovnika o ljekovitom bilju. LOPUD 1483 za ekskluzivno korištenje prima goste sve do listopada.

 

 

Restauriranje srednjovjekovnog remek-djela

Koncept ove ekskluzivne lokacije svjedoči o predanosti i velikodušnosti ljubiteljice umjetnosti s boravištem u Londonu, Francesce Thyssen-Bornemisza, pripadnice četvrte generacije ove obitelji kolekcionara. U Hrvatsku je prvi put došla 1992. godine kako bi pomogla spasiti umjetnine oštećene u ratu nakon raspada bivše Jugoslavije. Provela je deset godina neumorno radeći s lokalnim vlastima na obnovi tamošnjih crkvi, renesansnog blaga “zlatnog doba”. Kada ju je lokalni fratar, otac Pio Mario, poveo na izlet brodom oko Lopuda, uočila je ruševine samostana i utvrde iz 16. stoljeća i u njih se istog trena zaljubila. Nije mogla vjerovati da je takvo čudo arhitekture toliko dugo zanemarivano jer je njegov duhovni karakter još uvijek bio prisutan. Drugi ga je puta posjetila s Frankom Gehryjem, koji joj je predložio da krene u restauraciju, ali da to radi vrlo polako, što je i učinila.

U ulozi kreativne savjetnice, Francesca Thyssen-Bornemisza upustila se u obnovu zgrade koja je bila napuštena još od 1822. Utvrda samostana zahtijevala je potpunu obnovu, kao i ogromna tvrđavu koja ga štiti. Nešto od originalne žbuke iz 16. stoljeća je čudom preživjelo, zbog čega je Thyssen-Bornemisza shvatila koliko je važno što je više moguće zadržati autentičan izgled zgrade. Učvršćivanje strukture izvršili su inženjeri iz Karlsruhea, koji su joj vratili oblik bez gubitka patine zidova – što je samo po sebi velik arhitektonski podvig. Briljantna mlada zagrebačka arhitektica Rujana Marković (iz Studija Marković) izradila je nacrt novog izgleda samostana tako da je nekadašnjih 13 redovničkih sobica pretvoreno u pet prostranih apartmana i nadograđeno tehnologijom i sadržajima 21. stoljeća. Razlika između originalne strukture koja je ostala istinski autentična i novih elemenata modernog dizajna sada je jasno vidljiva.

Galerija žive umjetnosti

Unutar zidina LOPUDA 1483 gosti mogu na neko vrijeme živjeti u stilu velikih kolekcionara umjetnina. Četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza prikupile su impresivnu zbirku umjetnina od 13. do 21. stoljeća, za koju se govori da je najveća nakon one u posjedu engleske kraljice. Mnoga od najvažnijih djela zbirke danas su smještena u Nacionalnom muzeju Thyssen-Bornemisza, koji se nalazi nasuprot muzeja Prado u Madridu. Među umjetninama koje krase samostan nalazi se originalni renesansni i gotički namještaj te dekorativni umjetnički predmeti i slike, od kojih je većina krasila barunov dom u Villi Favoriti u Luganu, a ovdje su izloženi prvi puta nakon više desetljeća. Cjelokupan doživljaj osmišljen je tako da gostima pruži priliku da “žive kao kolekcionari”, u stilu koji podsjeća na ukus i kulturu koja se širila generacijama ove nevjerojatne obitelji filantropa.

Dojam suvremenosti postignut je u suradnji s proslavljenom talijanskom dizajnericom Paolom Lenti i zagrebačkom arhitekticom Rujanom Bergam Marković, uz niz djela suvremene umjetnosti iz TBA21, Francescine vlastite zbirke suvremene umjetnosti. Kombinacija suvremenih umjetničkih djela s izvornim renesansnim djelima i ambijentom je upravo ono što ovom mjestu daje jedinstven karakter. Radi se o samom vrhuncu četiri generacije kolekcionara i njihovog dobrog ukusa.

 

Na ulazu u posjed dočekuju vas dva neobična anđela izrezbarena u drvu, koji su nekada krasili ulaz u muzej Ville Favorite, najavljujući gostima ono što će uskoro vidjeti. Masivni blagovaonički stol od oraha u staroj blagovaonici je iz 1550. godine, a koristio ga je i otac Thyssen-Bornemisze u svom domu. Okružen je stolicama od orahovog drva i kože, izrađenima u Dresdenu početkom 18. stoljeća. Na zidu visi remek-djelo, Furinijev Sv. Sebastijan s početka 1600-ih, a tu je i kabinet s dragocjenim renesansnim šalicama, kaležima i ukrasnim zdjelama koje je prikupio njezin djed. U blagovaonici se također nalazi jedno od omiljenih djela Thyssen-Bornemisze u zbirci – sjajna slika Franca Marije Prettija „Oslobođenje Svetog Petra“ iz 1645. U salonu je i nekoliko gotičkih škrinja, koje su u snažnom kontrastu s minimalističkim suvremenim namještajem Paule Lenti i tapiserijom iz 16. stoljeća koja prikazuje kralja posvećenog sakupljanju rijetkih vrsta cvijeća u svom nevjerojatnom vrtu. Ona se pak natječe za pozornost s impresivnom fotografijom Thomasa Strutha, koja prikazuje Raffaelove odaje u Vatikanu.

Drevni vrtovi s ljekovitim biljem

Samostan, koji je izvorno bio središte kontemplacije i molitve, i danas ima ista iscjeljujuća svojstva. Tijekom obnove Thyssen-Bornemisza je otkrila staru renesansnu ljekarnu i u dubrovačkim knjižnicama istraživala knjige u potrazi za originalnim rukopisima o ljekovitom bilju. Franjevački su redovnici bili specijalizirani za izradu lijekova, a njihova ljekarna u Dubrovniku datira iz 1317. godine. I staru ljekarnu u samostanu odlučila je vratiti u prvobitno stanje, pa je u nju smjestila i neke originalne rukopise i mužare iz 15. i 16. stoljeća. Lokalno stanovništvo i danas proizvodi kreme prema nekima od ovih drevnih receptura.

To ju je otkriće nagnalo da uredi i vrt s ljekovitim biljem i tzv. sveti vrt s 80 biljnih vrsta. Osmišljeni su tako da poštuju svjetonazor svetog Franje Asiškog, koji je posjetio Dalmaciju na putu prema Siriji 1212. godine i nadahnuo izgradnju franjevačkih samostana u regiji. U gredicama su zasađene biljke koje su redovnici koristili u pripremi tinktura.

Vrt je obnovljen po uzoru na renesansni vrtni dizajn. Između samostana i mora zasađeni su prostrani travnjaci prošarani stablima maslina i limuna te ispresječeni šljunčanim puteljkom i dugačkom pergolom. Arktički šaman Asa Andersson dodatno je iskazao počast povijesti samostana i njegovim korijenima kao mjestu duhovnosti i iscjeljivanja. Sveti vrt – s devet postaja na mjestima s visokim energetskim nabojem i gredicama ljekovitih biljaka – mjesto je na kojem gosti mogu meditirati na svom mini duhovnom hodočašću i koje će im pomoći da se dovedu u ravnotežu s prirodnom energijom okruženja i njegovim skladom. U večernjim satima, osobito nakon slabe kiše, mirisi biljnog vrta naročito su opojni.

Za one koji se više vole izležavati i uživati ​​u pogledu na more ili ujutro vježbati jogu uz zapljuskivanje valova o stijene, na travnjacima je postavljena drvena podloga na kojoj su razbacani veliki jastuci-ležaljke Paole Lenti. Iznad samostana, na krovu tvrđave nalazi se terasa Sunset, s koje je moguće izravno se spustiti do mora skrivenom podzemnom špiljom ili s ležaljki s baldahinom uživati u spektakularnom pogledu na naseljeni dio otoka i obalne puteljke te na susjedne otoke Šipan i Mljet, a za vedrog dana i na Korčulu – poznato rodno mjesto Marka Pola.

 

U ponudi su ukusna domaća vina i hrana koju kreiraju vrhunski kuhari prema tradicionalnim receptima i od hrvatskih namirnica poput kamenica iz obližnjih uvala, dalmatinskog pršuta, lokalno ulovljene ribe i hobotnice. Obroci se poslužuju ​​na otvorenom, u svečanoj blagovaonici ili staroj kuhinji s otvorenim kaminom i krušnom peći koja se još uvijek koristi za pripremu svježih pizza. Odatle se može ući u tajnu podzemnu špilju koja vodi izravno do mora – istu onu koju su koristili i sami redovnici za odlazak na kupanje daleko od očiju znatiželjnih kupača na otočkim plažama.

Mjesto za kreativnu razmjenu iskustava i vesela druženja

Duhovna energija ovog drevnog mjesta idealna je za produktivno razmišljanje i razmjenu ideja. Od 2005. godine, tijekom restauratorskog procesa, Thyssen-Bornemisza i njezina Zaklada za suvremenu umjetnost TBA21, pozvali su preko 200 umjetnika, uključujući vizionare međunarodne umjetničke scene, na neformalnu razmjenu iskustava i raspravu. Olafur Eliasson i David Adjaye, koji su na otoku stvorili umjetnički paviljon pod nazivom „Your Black Horizon”, pokrenuli su tu redovnu razmjenu s drugim umjetnicima kao što su Hans Ulrich Obrist, Sam Keller, Steffan Arenberg, Mark Wigley, Cereth Whyn Evans, Superflex, Ragnar Kjartensson, dub pjesnik Lynton Kwesi Johnson i vizualna umjetnica i glazbenica Peaches. Arhitektonsko-svjetlosna instalacija „Your Black Horizon” nalazi se na zemljištu posjeda i može ju se besplatno posjetiti. Ističući bogatu renesansnu baštinu Lopuda, unosi novo značenje u povijesni krajolik. Podešena prema specifičnim svjetlosnim uvjetima na Lopudu, dopušta svjetlu da mijenja boje kroz ciklički spektar jednoga dana i tako nudi posjetiteljima jedinstven doživljaj dok njome prolaze i uživaju u impresivnoj povezanosti umjetnosti i arhitekture. Smješten visoko na strmom otočnom terenu i okružen maslinama, taj prepoznatljivi paviljon služi kao štit samostana, a pruža i nenadmašan pogled na horizont koji se proteže između susjednih otoka Šipana i Mljeta.

Skupine do 30 ljudi mogu se smjestiti u višenamjenski zatvoreni prostor unutar samostana pod nazivom „The Map Room”, opremljen visokotehnološkom konferencijskom audio i vizualnom opremom. Može ga se također pretvoriti u namjenski prostor za djecu, privatnu kino dvoranu ili mjesto za odmor, jogu i terapiju. Tvrđava od 400 četvornih metara uzdiže se preko cijelog kompleksa i pruža nevjerojatan rustikalni prostor za događanja na otvorenom, a opremljena je vrhunskim projektorom i sustavom ozvučenja i omogućuje organiziranje zabava za do 250 ljudi. Postoje i dva bara, od kojih je jedan na krovu i idealan je za sate joge, koktel ili promatranje zalaska sunca. Kuhinja koja se također tamo nalazi može poslužiti 60-80 osoba, a u sklopu objekta nalaze se i toaleti. Postoji i nekoliko diskretnih, skrivenih mjesta, osmišljenih za one koji žele pobjeći i od najintimnijih okupljanja. LOPUD 1483 mjesto je koje potiče zajedništvo, a istovremeno pruža samoću i tišinu.

LOPUD 1483 dostupan je za ekskluzivni najam od travnja do listopada. Cijena za svih pet apartmana za 10 gostiju je 10.000 € za noćenje na bazi polupansiona.

Za više informacija kontaktirajte booking@lopud1483.com

www.lopud1483.com / @lopud.1483