Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

U jutarnjim satima drugog dana festivala Frances McDormand stigla je na otok Lopud i pridružila se timu mastera i predavača festivala.

Frances McDormand, jedna od najznačajnijih živućih glumica, svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća podjednako oduševljava kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao što su FARGO, TRI PLAKATA IZVAN GRADA, ZEMLJA NOMADA, SPALITI NAKON ČITANJA i brojne druge, podižu standarde onoga što nazivamo glumačkom vještinom.

Ova glumica i producentica impresivne karijere četiri je puta osvojila nagradu Oscar, koju dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti. McDormand je prošle godine postala prva glumica koja je osvojila nagradu za glumu i produkciju u istoj godini i to za film ZEMLJA NOMADA. Članica je i prestižnog kluba Triple Crown of Acting, titule koja se dodjeljuje umjetnicima koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy i Tony u kategorijama glume.

Tijekom festivala Frances McDormand održat će glumačke radionice na kojima će govoriti o svojoj karijeri, radnom iskustvu i suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma, a publika će u narednim večerima imati priliku uživati u njezinim glumačkim ostvarenjima u filmovima ZEMLJA NOMADA i SPALITI NAKON ČITANJA.

Pored Frances McDormand, masterclassove i predavanja održat će i njezin suprug, višestruki oskarovac, redatelj, scenarist i producent Joel Coen, oskarovac i producent Peter Spears, ugledni filmski agent Brian Swardstrom, finski redatelj Juho Kuosmanen te snimateljica Monika Lenczewska. Kao posebni gosti festivala i u ulozi moderatora su redatelji Pawel Pawlikowski, Michel Franco, Danis Tanović, Lili Horvát, Ognjen Glavonić, producent Philippe Bober i snimateljica Nanu Segal.