Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

U srijedu, 22.lipnja 2022. otvoreno je drugo izdanje Ponta Lopud festivala konferencijom za medije glavnog mastera Joela Coena.

Tijekom pressice Coen je predstavljajući svoj masterclass govorio o svojoj pedagoškoj strategiji: „Jako me zanima koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma i sretan sam što ću podijeliti svoje iskustvo s njima. Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti.“

Inspiraciju za svoje filmove braća Coen nalaze u različitim izvorima poput drugih filmova, književnosti i slikarstva. Govoreći o samom procesu stvaranja Joel je istaknuo: „Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi.“

Nakon konferencije za medije uslijedila je prva filmska projekcija Coenovog nagrađivanog filma FARGO pod vedrim nebom na plaži La Baja RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness. Tom prigodom obratio se mnogobrojnoj publici i zaželio im da uživaju u filmu na posebnoj lokaciji u ovom divnom kutku svijeta. Također ih je pozvao da pogledaju izvrsni filmski program tijekom Festivala.

U noći otvorenja posjetitelji su uživali u pogledu na lopudsku uvalu uz svjetlucave boje vatrometa te u raznovrsnoj autohtonoj gourmet ponudi lokalnih restorana.