Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

U jutarnjim satima drugog dana festivala održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog. Šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja – Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano s dvojicom oskarovaca imali su priliku razgovarati o procesima stvaranja filma i filmskoj umjetnosti.

Održan je i prvi susret članova Ponta Lopud kluba, koji okuplja prijatelje ovog festivala kako bi zajedno stvorili aktivnu zajednicu i pridonijeli kvaliteti i dugoročnosti kvalitetnih umjetničkih događanja na otoku. Ponta Lopud probuđuje nove ideje, pomiče kreativne granice mladih talenata i pripovijeda potpuno nove priče koje publika diljem svijeta nestrpljivo očekuje.

Kao i prošle godine, posebnu pažnju sudionika i gostiju Ponta Lopud festivala privukla je prezentacija vina. Ovogodišnjeg vinskog partnera festivala, vinariju Saints Hills, predstavila je jedna od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademičarka na Balkanu, Mira Šemić i izvrsna mlada vinarka Lucia Tolj. Zajedno su predstavile odabrana festivalska vina Saints Hillsa: Malu Nevinu, St Heels, Sv Roko i Dingač.

Na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan je film ZEMLJA NOMADA, premijerno prikazanog na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Redateljica Chloe Zhao tada je dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh ZEMLJE NOMADA okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Nakon projekcije publiku su pozdravili producent filma Peter Spears i glavna glumica Frances McDormand.

Koje divno mjesto za gledanje filma, pravi ste sretnici! Film koji ćete pogledati, Zemlja nomada, zajednički je moj i Peterov projekt, a najzaslužnija za njega je Chloe Zhao, žena čije sam ime vidjela na špici njezinog drugog filma na Filmskom festivalu u Torontu. Odmah sam se počela raspitivati o njoj i zahvaljujući njoj nastao je ovaj film“, izjavila je McDormand.

Kada smo pročitali knjigu Zemlja nomada: Preživjeti Ameriku u 21. stoljeću, književnice Jessice Bruder, odmah smo ju poželjeli adaptirati. Chloe Zhao je u tom trenutku upravo počela raditi na scenariju, udružili smo snage i napravili smo ovaj film.“ istaknuo je Peter Spears.

Filmska večer završila je u lopudskom restoranu Madrač, gdje su se svojim kulinarskim umijećem filmašima predstavili chef Vesna Miletić iz zagrebačkog restorana Tač i chef domaćin Damir Šarić. Na meniju gala večere našle su se birane delicije pripremljene od kvalitetnih lokalnih namirnica pa su gosti imali priliku uživati u zaista jedinstvenom gastronomskom doživljaju. Ovaj događaj dio je Ponta Lopud gourmet programa, organiziranog u suradnji s Gault&Millau Croatia, čiji vrhunski hrvatski chefovi kuhaju za filmaše u restoranima ovog otoka.

 

Fotografije: John Pavlish, Katarina Radonić