Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2022

by Ponta Lopud

Share

Vinarija Saints Hills, vinski partner drugog Ponta Lopud festivala, dugi niz godina stvara vina svetaca, slaveći sunce i more, Dalmaciju i Istru, buru i jugo, kamen i lozu.

Vino je oduvijek bilo dio života predaka vinarije Saints Hills, duboka poveznica koja se ispreplitala u razdoblju od dva tisućljeća i koja je držala obitelj na okupu. I danas su im vino i obitelj glavne odrednice i inspiracija. Stoga čuveni vinogradi Saints Hillsa ponosno nose imena svetaca, a ona su ujedno i imena djece vlasnika vinarije, Ernesta Tolja: Lucia, Roko i Ante, što je čast i obveza te nastavak bogate obiteljske tradicije. Duboko u kamenitom tlu ovih vinograda ukorijenjena je ljubav za životom, obitelji, vinom, kao i težnja savršenstvu u stvaranju okusa i bogate arome.

Idealne pozicije vinograda u Istri i na Pelješcu nude najbolje uvjete za uzgoj vinove loze na nekim od najljepših lokaliteta uz zadivljujuće mediteranske prizore koji podsjećaju na scene iz Fellinijevih filmova.

Mira Šemić, jedna od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademičarka na Balkanu i izvrsna mlada vinarka Lucia Tolj predstavile su birana festivalska vina: Malu Nevinu, St Heels, Sv Roka i Dingač, koja su preko noći postala hit Ponta Lopud festivala.

Mala Nevina dobivena je kao blend malvazije istarske i chardonnaya iz istarskog vinograda Sv. Ante u Radovanima kraj Višnjana, bogatim crvenom zemljom i vapnencem, a iznimno pogoduje bijelim sortama. Posebnu aromu daje mu odležavanje šest do devet mjeseci u betonskim jajima i drvetu. Ovo vino je kompleksno, ali nadasve pitko i stvoreno za dugo uživanje.

St. Heels ili Štikla je rose od plavca maloga s položaja Dingač. Za ovim vrhunskim roseom muškarci žude, a žene ga jednostavno obožavaju, jer ima mnogo poveznica s elegantnom ženskom štiklom. Idealan je za duge, vruće, bezbrižne ljetne noći uz razgovore i druženja s prijateljima.

Sv. Roko je plavac mali iz vinograda Sv. Roka u mladom vinogorju Komarna, poznatom po dobrim vjetrovima i kamenitom tlu, te odličnoj svježini plavca malog. Odležava 14 mjeseci u barrique bačvama od francuskog hrasta te u velikim betonskim tankovima. Uz šljivu i trešnju, tipične su arome divljeg dalmatinskog začinskog bilja, te vanilije. Idealan je izbor uz plavu ribu te odležane sireve od kravljeg i ovčjeg mlijeka.

Dingač je plavac mali s najboljeg vinorodnog područja u Hrvatskoj, ponos vinarije Saints Hills iz vinograda Sv. Lucia Dingač. Ovaj vinograd obiluje svime što ovoj sorti iznimno godi: suncem, vapnenastim tlom punim kvarca, te mineralnom zemljom i dobrim vjetrovima. Plavac koji ovdje raste ima specifične izražene arome suhe šljive, višnje te sekundarne arome duhana i tamne čokolade. Iznimno bogat i mirisan, ostaje ipak pitak i blag na nepcu. Odležava 24 mjeseca u novim barrique bačvama od francuskog hrasta, te nakon 3 godine čuvanja u podrumu ugleda svjetlo dana. Odličan je uz sva mesna jela, deserte od tamne čokolade, odležane sireve, a najbolji je izbor i za opuštanje uz dobru cigaru.

Ovaj stručni događaj kušanja vina, kao i prošle godine privukao je veliku pozornost festivalskih gostiju, sudionika, predavača i članova Ponta Lopud kluba, koji su istinski uživali u bogatim aromama biranih vina.

 

Fotografije: Katarina Radonić