Categories: Novosti 2022

by Pontalopud Filmfestival

Share

Categories: Novosti 2022

by Pontalopud Filmfestival

Share

Treći dan Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjim druženjem „Recharge & Reset s Asjom Petersen“ za festivalske goste na terasi hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness. Vježbe opuštanja bile su odličan uvod u dan prepun zanimljivih i inspirativnih festivalskih događanja.

U jutarnjim satima održan je masterclass višestruke oskarovke Frances McDormand uz moderatora i redatelja Michela Franca. Masterclass je bio namijenjen glumicama i glumcima iz regije Goranu Bogdanu, Dadi Ćosiću, Anji Matković, Jovani Stojiljković, Pavlu Čemerikiću, Amili Terzimehić, Sari Klimoskoj i Timonu Šturbeju. Zbog iznimno velikog interesa ovom masterclassu priključili su se i polaznici radionice režije i snimanja te studenti regionalnih akademija. Studenti po prvi put sudjeluju na festivalu, prate predavanja i prikupljaju iskustva i znanja starijih kolega i predavača.

Program Ponta Lopuda ove je godine proširen stručnim programima za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji, pa se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) posebno podupiru hrvatske snimateljice. Za njih je organiziran teoretski i praktični rad s Monikom Lenczewskom, snimateljicom sa sjedištem u SAD-u i Europi, koju je Variety proglasio jednom od 10 najboljih filmskih snimatelja u 2016. godini.

Sudionice ovog masterclassa također su redom uspješne snimateljice Maja Radošević, Magdalena Ptiček, Eva Kraljević i Dubravka Kurobasa.

Na festivalskom filmskom programu, na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan je KUPE BR.6., dugometražni film finskog redatelja i ovogodišnjeg predavača festivalskih radionica glume i režije Juhe Kuosmanena, koji je osobno predstavio film i pozdravio publiku. Pritom je izrazio zadovoljstvo što prvi put sudjeluje na Ponta Lopud festivalu jer je film koji se sinoć prikazao bio izbor glavne voditeljice masterclassa, Frances McDormand.

Istovremeno je u tvrđavi Franjevačkog samostana – Lopud 1483 organizirana zatvorena, ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma NAVALNY kanadskog redatelja Daniela Rohera, koji govori o događajima vezanim za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog i prati kasniju istragu.

Treća večer festivala završila je u lopudskom restoranu Dubrovnik, gdje su se svojim kulinarskim umijećem filmašima predstavili chef Denis Srdoč iz riječkog restorana Nebo i chef domaćin Vesko Šapić. Ovaj je događaj dio Ponta Lopud gourmet programa u suradnji s Gault&Millau Croatia, čiji vrhunski hrvatski chefovi kuhaju za filmaše i goste festivala u restoranima otoka.

 

Fotografije: John Pavlish, Katarina Radonić