by Pontalopud Filmfestival

Share

by Pontalopud Filmfestival

Share

Četvrtog dana Ponta Lopud festivala održana su tri masterclassa za sudionike svih kategorija – oskarovca Joela Coena uz moderatora Ognjena Glavonića, oskarovke Frances McDormand uz moderatoricu Lili Horvát, Monike Lenczewske uz moderatoricu Nanu Segal, dok je Juho Kuosmanen održao predavanje redateljima.

Masterclass koji je održala Frances McDormand moderirala je nagrađivana mađarska redateljica i scenaristica Lili Horvát. Njezin drugi igrani film, „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme“, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020., a potom i na festivalima u Torontu i Busanu, osvojio je mnoge nagrade diljem svijeta.

Svoj masterclass održala je i Monika Lenczewska, snimateljica s adresom u Europi i SAD-u, koju je Variety svojevremeno proglasio jednom od „10 najboljih snimateljica“. Nedavno je završila igrani film „City of Lies” u režiji Brada Furmana, s Johnnyjem Deppom i Forestom Whitakerom u glavnim ulogama, kao i FX seriju Dannyja Boylea „Trust”, koja joj je 2019. donijela nominaciju Udruženja poljskih snimatelja za najbolju kameru.

Sudionici festivala uživali su i u druženju na brodu Karaka, koji je nastao prema nacrtima originalnog, tradicionalnog broda iz 16. stoljeća. Bila im je to izvrsna prilika da dožive ljepotu srednjovjekovnog jedrenjaka, uživaju u pogledu na gradske zidine s mora, snime jedinstvene fotografije i uživaju u bogatim okusima mediteranske kuhinje.

Četvrta večer festivala započela je koncertom filmske glazbe proslavljene skladateljice Antonije Pacek u crkvi sv. Nikole, gdje je kratkim programom predstavila novi album „Seasons of Life“, a u kojem su uživali i masteri festivala.

Na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan je film OZBILJAN ČOVJEK, redatelja Ethana i Joela Coena. To je priča ispričana iz perspektive mjesta u kakvom su odrastala braća Coen. Izuzetno sugestivna i promišljena režija, naglašavanje pomaknutih karaktera, bizarna okruženja i apsurdne situacije, izvanredni realistični dijalozi, sjajni nastupi glumaca te duhovito propitkivanje fatalizma i odnosa prema religiji i Bogu, sve su to karakteristike ove crnohumorne egzistencijalne drame koja je 2010. nominirana za Oscara u kategorijama najbolji film i najuspješniji originalni scenarij, za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma te za nagradu BAFTA za najbolji scenarij.

Druženje sudionika i gostiju festivala nastavilo se u lopudskom restoranu Obala, gdje su se svojim kulinarskim umijećem filmašima predstavili gostujući chef Branimir Tomašić iz Male hiže i domaćin, chef Ivo Frka. I ovaj je događaj dio Ponta Lopud gourmet programa u suradnji s Gault&Millau Croatia.

Fotografije: John Pavlish, Katarina Radonić