by Ponta Lopud

Share

by Ponta Lopud

Share

U lipnju nas očekuje treći Ponta Lopud festival. Kroz protekla dva festivalska izdanja, mladi regionalni talentirani filmski umjetnici u prijateljskom su i neformalnom ozračju imali priliku steći znanja i iskustva od već etabliranih, svjetskih profesionalaca, koji su zauzvrat s Lopuda ponijeli inspiraciju, prijeko potrebnu za svako kreativno djelovanje.

Profesionalci koji su svojim su radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost, kao što su Pawel Pawlikowski, Joel Coen, Frances McDormand, Peter Spears, Brian Swardstrom, Danis Tanović , Michel Franco, samo su neki od mastera i predavača koji su svojim sudjelovanjem na protekla dva izdanja Ponta Lopuda oplemenili i obogatili ne samo sudionike masterclassova i predavanja, već po vlastitim priznanjima i sebe same. Imena glavnih gostiju, mastera i predavača, najznačajnijih filmskih autora iz Europe i svijeta za treće izdanje Ponte Lopud objavit će se sredinom ožujka 2023. godine.

Poziv za sudjelovanje na Ponta Lopud festivalu, koji se ove godine održava od 20. do 24. lipnja, i ove će godine biti upućen na dvadesetak filmskih autora iz regije, redatelja, glumaca i snimateljica, koji su na pragu međunarodnih karijera.

Sretni smo što smo uspjeli u našoj prvobitnoj namjeri, kreirati poseban event, ali i organski projekt koji vremenom raste i etablira se u umjetnički koncept koji obogaćuje znanje i vidike, ali i inspirira filmske profesionalce. Pokrenuti festival čak i uz pomoć profesionalaca kojima sam srećom okružen, samo po sebi je izazov, a budući da se sve odvija na otoku, organizacija je dodatno otežana. Unatoč svemu, ljepota Lopuda nešto je što uistinu nadahnjuje, a posebno bih istaknuo izvanrednu festivalsku atmosferu koja je nastala i zahvaljujući podršci Lopuđana. Činjenica da se većina međunarodnih gostiju vraća na Lopud dovoljno govori o njihovim utiscima.”  rekao nam je Mirsad Purivatra, suosnivač Ponta Lopud festivala.

Imajući na umu autohtonost kao preduvjet autentičnosti toliko potrebne u svakom umjetničkom i kreativnom procesu, organizatori Ponta Lopuda u fokusu imaju i promociju tradicije, kulture i povijesnog nasljeđa po mnogima najljepšeg elafitskog otoka. Večernje filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama tvrđave franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta donijele su posebnu energiju i dale dodatnu umjetničku notu otoku, a posebna je pažnja posvećena ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja.

Mislim da se stvorila klima koju smo imali kao primarnu ideju – festival otoka, svih ljudi koji vole film i kulturu. Hrabrost se na koncu isplatila i Lopud postaje mjesto za nove, zanimljive sadržaje kako bi se povezali gosti festivala s mještanima i podarili otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, a ja sam osobno sretna čuti reakcije brojnih ljudi, od opće javnosti do lokalaca, koji su nam na svaki način pomogli“, istaknula je suosnivačica festivala Tilda Grossel Bogdanović.