by Ponta Lopud

Share

by Ponta Lopud

Share

Kao i u protekla dva festivalska izdanja, iza novog vizualnog identiteta ovogodišnjeg Ponta Lopuda stoji renomirani dizajner Orsat Franković i njegov studio Flomaster, a osnovna ideja naglašava značaj specifične lokacije kao jednog od razloga po kojima se ovaj festival izdvaja.

Lopud kao malo, otočko, mediteransko mjesto dijeli sudbinu i karakteristike takvih mjesta diljem Sredozemlja. Gledano sa strane, ta su mjesta idealna arkadijska pribježišta koja izmještena iz epicentara zbivanja žive svojim tempom i po nekim drugim, jednostavnijim pravilima, bez suvišnih formalnosti.

U potrazi za simbolom u kojem se utjelovljuju osobitost i osobnost jednog takvog mjesta posegnuli smo za mačkom, donekle parafrazirajući i ironizirajući prakse velikih svjetskih festivala i njihovih simboličkih zvijeri. Mala, kućna ili ulična mačka je naša mjera. Ona zauzima ikoničko mjesto u percepciji mediteranskog (čitaj dalje dalmatinskog, otočkog, lopudskog) ambijenta kao vječni rekvizit na sceni „svakog našeg malog mista“, kao živi ukras u prostoru i simbolička esencija jednog tipa života u kojoj su sublimirane i karakteristike ljudi uvjetovanih tim prostorom. Dok stoji na pragu „svoje“ kuće i naizgled nezainteresirano promatra zbivanja oko sebe, ona je prividno usporena, fjakana i naizgled lijena dok je istodobno samosvojna i teritorijalna, s kandžama na gotovs, ukratko domaća životinja s karakterom.” Orsat Franković