by Ponta Lopud

Share

by Ponta Lopud

Share

Na predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji „Glumci“ održat će jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice.

Riječ je o umjetniku koji je već gotovo trideset godina u samom vrhu svjetske kinematografije, a čiji CV govori sam za sebe.

Edward Norton jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju.

Glavni masterclass Edwarda Nortona poslušat će svi sudionici Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji “Glumci”.

Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa” izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Nortonov najnoviji film “Brooklyn bez majke”, koji je producirao i režirao, za koji je napisao scenarij i u kojem je glumio, redatelj i povjesničar Ken Burns nazvao je “ni manje ni više nego modernim remek-djelom”. Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu “Glass Onion: a Knives Out Mystery”, koji je u prva tri tjedna emitiranja postao jedan od tri najgledanija filma u povijesti Netflixa. Trenutno ga možemo gledati u Appleovoj antologijskoj seriji “Extrapolations”, a očekuje ga i snimanje filma “Asteroid City”, njegovog petog igranog filma u režiji legendarnog Wesa Andersona.