Categories: Novosti 2023

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2023

by Ponta Lopud

Share

Sinoć je počelo treće izdanje festivala koje će kroz pet festivalskih dana pružiti mogućnost talentima iz cijele regije za izravan susret s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i  Lopud po treći put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti.

Konferenciji za medije na terasi hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prisustvovali su sudionici, ali i predavači i masteri Edward Norton, Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos, koji će na Lopudu održati masterclassove za glumce i redatelje, odnosno stručne programe za snimateljice.

Snimanje je kao zanat, vrlo tehnička stvar i rekao bih da mi, kao profesionalci koji se time bavimo, ne razgovaramo dovoljno jedni s drugima. Zato je sjajno okupiti ljude i razgovarati o snimanju filmova. Većina festivala je natjecateljskog karaktera, stoga mi se sviđa ovakav festival, čija je ideja dijeljenje zamisli i tehnika“, rekao je Edward Norton.

O svojoj ulozi na festivalu Urszula Pontikos je izjavila: „Kada sam se upisala u filmsku školu, upoznala sam Ninu Kellgren, koja je ujedno i moja mentorica i od koje sam puno naučila. Radujem se što ću ovdje upoznati fantastične žene, direktorice fotografije iz regije i uvjerena sam da ćemo provesti divnih nekoliko dana učeći jedne od drugih.“

Ruben Östlund rekao je kako se nada da će potaknuti sudionike masterclassova da se otvore i budu transparentni. „Kada sam bio mlađi učili su nas da ako je netko kreativni genij, ne govori o tome na čemu radi dok ne bude spreman isprezentirati remek djelo – ja pokušavam apsolutno obrnuto. Pričati sve i svakome na čemu radiš. Veselim se razgovarati sa sudionicima o svojim trenutnim projektima, a isto tako volio bih govoriti o iskustvu gledanja filmova te potaknuti ljude da govore o kinematografiji u smislu zajedničkog gledanja filmskog sadržaja. Kada to činimo, mijenja se način na koji obrađujemo sadržaj u odnosu na usamljeno sjedenje pred ekranom“.  Na istom tragu bio je i Norton koji je zaključio: „Postoji nešto posebno u tome da se okupljamo u gledanju filmova. Nadam se da ćemo kao zajednica, a pritom ne mislim samo na filmsku, i nastaviti s tim, okupljati se i zajedno gledati priče.“

Organizator festivala Miro Purivatra nije krio zadovoljstvo: „Divno je vidjeti da smo se i treću godinu ovdje okupili. To dokazuje da imamo dobar koncept, da je Ponta Lopud postao istinsko mjesto susreta filmskih umjetnika i profesionalaca. Formirala se lijepa kreativna energija, i što je najvažnije, ovdje vlada prava obiteljska atmosfera i mnogi nam se gosti vraćaju i po treći put. Svim masterima, sudionicima i gostima želimo dobrodošlicu, uspješan i ugodan rad.“  Na tu posebnu energiju i sinergiju lokalnog stanovništva i svih sudionika festivala osvrnula se i Tilda Grossel Bogdanović, suorganizatorica: „Svjesna sam da stvaramo vrhunski kulturni projekt, dolaze nam najveći filmski umjetnici, prate nas ugledni  domaći i međunarodni mediji, svoju potporu daruju nam brojni sponzori i partneri, ali iznad svega me raduje, ohrabruje i motivira podrška i povjerenje lokalne zajednice. Svi Lopuđani, oni autohtoni i oni koji su ga odabrali za svoj drugi dom doprinose razvoju i uspjehu Ponta Lopud festivala.

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je, do zadnjeg mjesta popunjena, projekcija filma Johna Currana OSLIKANI VEO, u kojem glavnu ulogu ima Edward Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne. OSLIKANI VEO Norton je odabrao  za prikazivanje na festivalu jer je sniman s puno ljubavi, i to punih deset godina, a romantična atmosfera u kojoj su ga gledatelji imali priliku vidjeti savršeno se prožela s romantičnom niti koja je utkana i u taj film. „Kada sam razmišljao o tome što pokazati mladim ljudima koji pokušavaju snimiti vlastite filmove, osjećao sam kao da je ovo film iz kojeg bi mogli nešto naučiti.“ Istaknuo je i da je cijela ideja razmjene znanja i iskustava među filmašima vrlo posebna, te zahvalio organizatorima na pozivu na festival.

Nakon projekcije uslijedilo je druženje i tradicionalni vatromet.

Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti izravno preko poveznice  ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud.