Categories: Novosti 2023

by Ponta Lopud

Share

Categories: Novosti 2023

by Ponta Lopud

Share

Treći dan festivala započeo je masterclassom direktorice fotografije na filmu Urszule Pontikos, a  namijenjen je bio svim pozvanim sudionicima. Urszula je govorila o važnosti odnosa direktora fotografije i redatelja, a posebno kad se treba ostvariti emotivan storytelling. Podijelila je i neka svoja osobna iskustva, a svim sudionicima savjetovala da ne ulaze u projekt u koji istinski ne vjeruju. “Katkad je uloga direktora fotografije uvjeriti svoj tim da je redateljeva vizija ispravna, unatoč kontrastnim razmišljanjima te zajedničkim radom doprinijeti ostvarivanju cilja.” Naglasila je važnost dobre atmosfere, ali i izbjegavanja Ad hoc/last-minute izmjena na setu. “Treba se poštivati dogovor postignut u pripremnoj fazi prije snimanja kako bi se izbjegla pomutnja među članovima tima”. Urszula je u popodnevnim satima održala i radionicu namijenjenu isključivo snimateljicama.

Michel Franco održao je predavanje sudionicima, redateljima i glumcima: “Money is not the most important element to make a film”. Savjetovao je mladim filmašima da kada budžet za snimanje filma postane prevelik, uzmu “olovku u ruke” i krenu ispočetka s kalkulacijama, te pokušaju pronaći svaku priliku za uštedu, koristiti postojeće resurse, ali i kontakte. “Važno je prepoznati s kime je lijepo raditi i nastaviti graditi odnos s istim timovima, okružiti se dobrim ljudima, biti uporan, ali poslušati i mišljenja drugih.” ističe Michel Franco.

“Pitching as a method how to write a project” naziv je masterclassa koji je svim sudionicima i CineLink sudionicima održao Ruben Östlund. Dotaknuo se teme sveprisutnog short attention spana, odnosno nemogućnosti fokusiranja na sadržaj, ali i načina za zadržavanje pažnje, a samim tim i zadovoljstva gledatelja. Kroz sjajan pitching svog budućeg projekta, Ruben je pričao o snazi istinitih priča koje inspiriraju, važnosti stvaranja kreativnih i kvalitetnih scenarističkih linija te odnosa među likovima.

Sarajevo Film festival na Lopudu je predstavio Regionalnu filmsku i TV akademiju, koja će pored odlučivanja o godišnjim nagradama za regionalne filmove, po istom principu po kojem su uspostavljene nagrade za TV serije prije tri godine, na sebe preuzeti i ideju prijenosa znanja i iskustava na novu generaciju filmskih i TV profesionalaca te služiti promociji i zaštiti struke u cijeloj regiji. „Nakon brojnih izazova digitalne tranzicije, utjecaja pandemije, regionalno tržište za film se polako konsolidira. Vjerujem da će valorizacija najboljih regionalnih filmova od strane struke doprinijeti njihovom još jačem pozicioniranju i vidljivosti na domaćem tržištu, kako bi regionalni filmovi imali još veću gledanost i veći udio na domaćem tržištu. Činjenica da ni jedna od zemalja u regiji nema svoju zasebnu filmsku i TV akademiju indikativna je, te mislimo da će iz ovih aktivnosti prirodno nastati jedno takvo tijelo koje će služiti podmlađivanju, promociji i zaštiti naše struke“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

U večernjim satima je u restoranu Obala na lopudskoj rivi organizirana večera i druženje za sve sudionike Ponta Lopud festivala, njihove predavače i mastere, kao i sve CineLink sudionike, nakon koje se održala  projekcija filma TURIST, Rubena Östlunda. Sam redatelj film je najavio u vrlo duhovitom tonu: “Cilj nam je bio podići postotak razvedenih, pa uvijek prije prikazivanja ovog filma na nekom od festivala priupitam ima li u publici parova, budući da se ovaj film pokazao kao svojevrsni test ljubavnih veza.”

Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti izravno preko poveznice  ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud.