Edward Norton

Redatelj

KRATKA BIOGRAFIJA

Edward Norton jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije. Glumio je u preko 50 filmova, producirao 13, napisao 5 i režirao 2. Nominiran je za tri Oscara (za ISKONSKI STRAH, GENERACIJU X i BIRDMANA), 3 nagrade udruženja filmskih glumaca (SAG), 2 BAFTA-e, 2 Zlatna globusa, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie kao i brojnih drugih za glumu i produkciju.

Najnoviji mu je film BROOKLYN BEZ MAJKE, za koji je napisao scenarij, režirao, producirao i u kojem je glumio. Ovaj film – meditaciju o skrivenoj moći i prijetnji autokracije u Americi, redatelj i povjesničar Ken Burns nazvao je ‘ni manje ni više nego modernim remek-djelom.’

Jedna od recentnijih uloga mu je ona Milesa Brona u filmu GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY, koji je u samo prva tri tjedna postao jedan od tri najgledanija filma u povijesti Netflixa. Trenutno također glumi u Appleovoj antologijskoj seriji EXTRAPOLATIONS, a sljedeći film u kojem će glumiti je ASTEROID CITY, njegov peti igrani film u režiji Wesa Andersona.

Izjava za Ponta Lopud 2023

“Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bimo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa.”